Categories

Ново Београдско насеље Бежанијска Коса (или Бежанијска коса !) је почела да се гради одмах на почетку осамдесетих година прошлог века и то у садашњем стамбеном облику. На Б. Коси је прво почело да се гради ткз. пољопривредно насеље (куће са плацевима) и то нешто раније, а како се Нови Београд ширио према југо-западу тј. кад су почели са градњом блокова 61-64, па онда 61-64 север, проширење Војвођанске, Земунске и Тошиног бунара, куће староседелаца су се рушиле и додељивали су им се плацеви овде на Бежанијској Коси. Иначе насеље „стара Бежанија“ датира још од 16 века и то је насеље које је испод саме Б. Косе.
Само садашње насеље Бежанијска Коса броји преко 30.000 становника, и сваким даном их је (нас је) све више. Б. Коса је „подељена“ на три месне заједнице, прва је оивичена улицама Николе Добровића, Партизанске авијације, Арсенија Чарнојевића (аутопут) и ивицом саме Б. Косе, друга је оивичена улицама Николе Добровића, Марка Челебоновића, Норвешком, Љубинке Бобић и ивицом саме Б. Косе, а трећа (у њој ја станујем) је оивичена улицама Љубинке Бобић, Грчком, Сурчинским путем и ивицом саме Б. Косе која је окренута према доњем делу Новог Београда, а у ову III-ћу месну заједницу спада и горе споменуто пољопривредно насеље. Практично насеље Б. Коса има примесе неког мањег места јер су сви садржаји ту, осим културних (на жалост), а сви остали садржаји су довољни за један нормалан живот, пијаца, вртић, школа, (сад се баш гради још једна основна школа, а касније и вртић), хипер маркети, кафане, кафићи, спа центри, теретане, банке, цркве, хотел, пумпе, доста паркова и зеленила, а ту је и индустријска зона која је на неки начин и издвојена, ... Наравно ту су и здравствене установе, КБЦ Бежанијска Коса, мада ова установа припада земунском делу Б. Косе и Општини Земун, државни Дом здравља, јако мали, и јако мало људи зна за њега и налази се у првој м.з., а ту је и приватна клиника А.... (да је сад не рекламирамо). Иначе нов Дом здравља треба да почне да се гради следеће године, негде пред изборе, таман кад су и "жути" обећали !!!

Зграде које су саграђене и које се граде су мање више лепе, а проблем је увелико са паркирањем јер практично, сем три зграде, ни једна нама подземне гараже !!! Ту не рачунам куће и станове у низу који су у првој и другој м.з., а које имају сопствене гараже, не баш сви, али. На Б. Коси су и три гробља, старо Бежанијско, Партизанско и ново Бежанијско, а за две године ће почети градња новог-новог Бежанијског гробља и интересантно гробља за домаће животиње.
Б. Коса је јако добро повезана са осталим деловима града јер има неколико градских линија, 65, 75, 76, 82, 612, 708, и експрес линију Е4.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…